Kutyás szabályzat, etikai kódex

Az EcoPunk Találkozóra tudatos kutyatartókat várunk tiszta, fegyelmezett, irányítható, gátolható, kézben tartható kutyákkal!

A tudatos kutyatartó oly módon közlekedik közösségi rendezvényeken, hogy – a környezetének példát mutatva – elkerülje a félelmet kiváltó, vagy mások számára zavaró helyzeteket! Egy fegyelmezetlen, a környezetével össze nem férő, agresszív kutya terheli a szociális teret. Viszont egy jól irányítható a gazdával együttműködő kutya segíti a találkozásokat, kellemesebbé teszi környezetünket. A felelős gazdát és kutyáját arról ismerjük meg, hogy szereti őket a környezetük.

Kérünk, hogy belépés előtt kutyádat sétáltasd meg, és/vagy a számotokra biztosított kutyafuttatónkon játssz vele egy kicsit, hogy kellően megnyugodjon, elfáradjon. Az ilyen jellegű fesztivál programok nem helyettesíthetnek a kutyák számára egy sétát, vagy kutyás sportot. Örvendetes, hogy egyre több rendezvény biztosítja a gazdáknak, hogy kutyáikkal együtt szórakozzanak, de ha az állatot láthatóan megviselik az ott tartózkodás megpróbáltatásai, vegyük figyelembe az igényeit, és ne töltsünk el vele a szükségesnél több időt, vagy egyáltalán ne is vigyük magunkkal. Ha a kutyánk hozzá van szoktatva, vigyünk magunkkal biztonságosan zárható boxot, mindenképp legyen nálunk ivóvíz, a pihenéshez válasszunk árnyékos, nyugodt helyet.

 

A fesztivál területén a kutya nem maradhat felügyelet nélkül, nem távolodhat el a gazdája közvetlen közelségéből.

Olyan helyzetekben is gondoskodnunk kell felügyeletről, ha például a mosdóba távozásunk ideje alatt fegyelmezetten helyben marad. Ilyen esetekre, ha egyedül vagyunk, akkor a személyzet egyik, e felelősségvállalásra hajlandó tagját kérhetjük fel.
Póráz nélkül csak abban az esetben mozoghatunk a fesztivál területén kutyánkkal, ha képesek vagyunk 2 méteres körben magunk mellett tartani az ebet. Ellenkező esetben kérünk, hogy mindig tartsd a kutyát pórázon. Erre fognak kérni a fesztivál munkatársai is.
A fesztiválra érkezés előtt gondoskodj arról, hogy kutyánk elvégezze a szükségét. Az ürüléket minden esetben azonnal szedjük össze és ha kutyával indulunk el, legyen nálunk az ürülék feltakarítására alkalmas eszköz!

 

A kutya ugatása ilyen jellegű helyeken nagyon nem kívánatos, zavaró. Ha kutyánkat nem tudjuk rábírni, hogy csendben maradjon, azonnal hagyjuk el vele a területet!

Zsúfolt közösségi terekben két kutya találkozásakor különösen nagy figyelemmel kell lennünk, a játék pedig
kifejezetten kerülendő. Erre használjátok a kutyák számára a fesztivál területén fenntartott kutyafuttatót.

 

Ha a többi vendég a kutyát szeretné megsimogatni, az csak a gazda felelősségére, és engedélyével történhet meg! Ne engedjük odamenni, odaszagolni a kutyát idegen emberekhez, hacsak ezt nem kérik külön! Különösen vigyázzunk, hogy a kutya ne ijesszen meg gyerekeket, ők már puszta megjelenését is fenyegetőnek érezhetik, mindig egyeztessünk a gyermek kísérőjével, mielőtt a kutyával megismerkednek, akkor is ha a gyerek szeretné azt.
Soha ne engedjük kutyánkat, kertbe, virágágyásba, játszótérre!

 

Ha a kutyánknak kellemetlen a tömeg, vagy az idegenek túlzott közeledése, udvariasan, de határozottan hárítsuk el azokat. Ne kényszerítsük kutyánkat olyan szituációba, ami számára kellemetlen, csak azért, hogy megfeleljünk mások elvárásainak. Udvariasan utasítsuk el azokat a közeledéseket (idegen emberek, gyerekek részéről) amik
a kutyánknak nehezen viselhetőek, vagy félelmetesek.
Ha kutyánk bármilyen agresszió viselkedése elfogadhatatlan, indokolhatatlan, feltétlenül elkerülendő és kötelességünk azt megakadályozni! Ha ezt nem tudjuk biztosítani, haladéktalanul hagyjuk el a fesztivál területét, illetve ha tisztában vagyunk azzal, hogy a zsúfolt, terek és a tömeg válthatnak ki agresszív viselkedést a kutyánkban, akkor inkább kutya nélkül látogassunk el a fesztiválra.

 

Tartsuk tiszteletben más emberek vélmenyét, kérését, félelmét akkor is, ha a mi kutyánk „nem bánt”! Ha elégedetlenkedő, minket vagy kutyánkat provokáló vendéggel találkozunk, kerüljük a konfrontációt! A helyzet megoldására a személyzetet kérjük meg.

Frame-1