Fenntartható
Fesztivál

Ha eljössz az EcoPunk Találkozóra, valószínűleg kisebb lesz
az ökológiai lábnyomod, mintha otthon maradsz.

Gyakran elhangzó zöld mondat, hogy rendszerszintű változásra van szükség, most elmondjuk, mit értünk ez alatt mi.
Ahogy a rendezvényes szektor ma működik, az tökéletesen fenntarthatatlan, kárára van a világnak. Szeretett szakmánknak is változnia kell, és a rendezvényeknek egyenként is el kell érnie a nettó zéró kibocsátást. Mi azt gondoljuk, hogy aki ebben a változásban versenyelőnyt lát, az nem értette meg, hogy mi a feladat.

Nincs időnk arra, hogy egymásnak háttal, egyenként találjuk meg az utat, és hosszú távon mind akkor nyerünk, ha minél hamarabb mindannyian átállunk. Emiatt folyamatosan kutatjuk a lehetőségeket és együttműködéseket itthon és külföldön is.
Alább megosztjuk, hogy hogyan csináljuk mi, biztatunk mindenkit, hogy keressen bennünket, ha bármelyik módszerről többet szeretne tudni,  és akkor is, ha van olyan gyakorlata, ami nekünk is jó lehet.

Az EcoPunk Találkozó fenntarthatósága három elven alapul: tisztában lenni azzal, hogy mit okozunk, elkövetni mindent annak csökkentésére, ami ezután még marad, azt kompenzáljuk.

A rendezvényekhez kapcsolódó kibocsátás 3/4-e a közlekedés. Új helyszínünk, Jákotpuszta nincs éppen könnyen megközelíthető helyen, az útviszonyok rosszak, a tömegközlekedéssel érkezőkre még egy fél órás séta is vár. Cserébe ahol nincs út, ott nincs konjunktúra, szinte zavartalan a természet. Az utazáshoz működtetünk egy telekocsicsoportot, és biztatunk mindenkit a tömegközlekedésre.

Alapvetően törekszünk a felhasznált energia csökkentésére, emellett új helyszínünkön lehetőségünk van – egyelőre csak részben – megújuló energia használatára is, van egy szélkerék, néhány napelem és napkollektor is.

A szelektív gyűjtés a mi tapasztalataink szerint nagyon jó módszer a folyamatos fejlődésre. A rendezvényünkhöz kapcsolódó hulladéknak tekintünk mindent, ami az otthonról elindulástól kezdve a fesztivállal összefüggésben keletkezik, és azt is, amit mi az építés és a bontás alatt hozunk össze.

Minden évben átnézzük a keletkezett hulladékot, ez segít megérteni, hogy a látogatóinknak mire van szüksége a komfortosabb fesztiválélményhez. A szelektív gyűjtésnek része a komposztálás, a szerves hulladékot helyben komposztáljuk.

A repoharainkat a Zöldövezet Társulástól kapjuk kölcsön, a használat után nekik adjuk vissza, így lesz valóban ‘re’ – más rendezvényeken is használható. Mindenkit biztatunk, hogy tányért és evőeszközt hozzon magával.

Nem árulunk EcoPunk logós termékeket. Nincs EcoPunk póló, bögre, sapka stb. Ezeknek a termékeknek az alapanyaga soha nem a prémium minőséget képviseli, rossz körülmények között, óriási környezeti teherrel gyártják őket valahol Ázsiában, hogy azután itthon rákerülhessen a logó. Szerintünk ez nem fér össze a környezetvédelemmel.

A kezdetektől fogva bontott, hulladék anyagokból készül a dekorációnk, így nem keletkezik többlet. Ásványi alapú, környezetbarát festékeket használunk. Trash-art művész csapatunk ezek felhasználásával öltözteti fel a találkozót, ebből készülnek a színpadi hátterek, a szelfipontok, a térkép és az irányítótáblák is. Nincsenek molinók, roll-up-ok, szórólapok, semmit sem használunk a szokásos marketingeszközök közül.

Az EcoPunk-karszalag egyedülálló a világon – ez azért biztos, mert mi találtuk ki! Az alapanyaga hulladék, ruhaként már nem használható farmer anyag, amire környezetbarát szitafestékkel szitázunk.

A zuhanyzóink kútvízzel működnek, a keletkezett szürke vizet helyben ülepítjük és tisztítjuk. Mi magunk is törekszünk a takarékos vízhasználatra és a fesztiválozóinkat is erre biztatjuk.

A Princeton Egyetem diákjai által készített, kimondottan a rendezvényekre specializált kalkulátort használjuk a karbonlábnyomunk számítására. Ez persze átlagokkal, szén-dioxid-egyenértékekkel, statisztikákkal számol, mégis jó kapaszkodókat ad ahhoz, hogy tisztában legyünk azzal, amit okozunk. Ez alapján a kibocsátásunk 5 kg/fő/nap, szemben a magyar átlaggal, ami 13,6 kg/fő/nap.

Az általunk a légkörbe juttatott szén-dioxidot a WeForest nevű szervezeten keresztül kompenzáljuk. Olyan területeken támogatunk faültetéseket, mint Zambia és Etiópia. Mindkét területen korábban is volt erdő, csak az elmúlt évtizedek bányászati vagy mezőgazdasági tevékenységeivel összefüggésben eltűnt, a terület kimerült, a talaj lepusztult. Az általunk kiválasztott projektek a helyiek bevonásával valósulnak meg, és hosszú távon megélhetést is adnak nekik.

Itt tartunk most, van még számos hibánk és hiányosságunk, van előttünk sok feladat,
a csinálva tanulás módszerével évről évre fejlődünk.
Ha rendezvényes vagy, és bármilyen formában kapcsolódnál a missziónkhoz,
írj nekünk az event@ecopunkgathering.hu címre!